Toen in 1869 de begrafeniswet van kracht werd, moest ook de toenmalige gemeente Ulrum begraafplaatsen aanleggen buiten de bebouwde kom.

Er is destijds gekozen voor dit terrein. Het duurde nog tot 1904 alvorens deze begraafplaats gereed was. Uit het jaarverslag van de gemeente blijkt dat in dat jaar de Ulrummer Reinder Wieringa de toegangsdam, de dampalen, de hekken en het baarhuisje heeft gemaakt voor: ƒ 690,00

De eerste persoon die op Leensterweg 1 werd begraven was: Wubbertus Kröeger op 25 april 1905 vak BB, rij 8, nr. 1

 

Het "oude" gedeelte van de begraafplaats is vanaf de aanleg opgedeeld in vakken. De rechter 2 vakken waren ook weer opgedeeld ; men kon 1e , 2e of 3e klasse begraven worden.

Het 1e vak links is volledig 3e klasse. En zo staan alle personen die in de 4 vakken begraven zijn ook gemeentelijk geregistreerd ; met vermelding van klasse 1, 2, 3, 4. Om het zoeken gemakkelijker te maken hebben wij de vakken andere letters gegeven en onze registratie daarin bijgewerkt.

Het 2e vak aan de linkerkant was het zgn. "armenlap" (4e klasse) . Dat is de reden waarom daar weinig grafstenen staan. Op rij 5 en 6 liggen heel veel kinderen, al dan niet levenloos geboren. Die zijn in een "half" graf begraven. Een aantal jaren geleden hebben we met afzetlint deze rijen uitgemeten en afgezet, zodat we bijna precies konden zeggen welk kindje waar ligt begraven.... helaas zijn deze gegevens verdwenen dus misschien in de toekomst nog maar eens weer alles uitmeten en vastleggen.

Zoeken op achternaam :